Home

[description]Bine ati venit![/description]

COMUNA DEALU MORII                                                                          SAVIN VASILE

JUDETUL BACAU

 

Numele meu este Savin Vasile,m-am nascut la data de 12 noiembrie 1944 in comuna Dealu Morii,judetul Bacau si sunt primarul acestei comune din anul 1970 cu exceptia perioadelor 1990-1996 si 2000 – 2004.

In perioada 1970-1990 in comuna Dealu Morii – pentru comunitatea locala – au fost realizate importante obiective economice si social – culturale printre acestea mentionand :

Uzina de vinificatie in care se produceau aanual in jur de 600 vagoane  de vin din productiile de struguri obtinute pe plan local

Statiunea pentru mecanizarea agriculturii care deservea sase comune ;Cinci blocuri de locuinte cu un numar de 36 apartamente,doua dintre acestea cu spatii comerciale la parter ;Dispensarul sanitar-veterinar ; Retea de alimentare cu apa ci canalizare care deserveau blocurile de locuinte.

Dupa anul l990,in cele patru mandate  in calitate de primar,in comuna Dealu Morii au fost realizate o serie de investitii de interes general care au dus la cresterea nivelului de trai locuitorilor,si anume :

 1. Extinderea retelei de alimentare cu apa la toate gospodariile din satul Dealu Morii ;
 2.  Constructia unei scoli moderne  in satul Cauia
 3. DEALU MORII IMAGINI OBIECTIVE09.05.2016 006
 4. Modernizarea scolii gimnaziale si gradinitei din satul Dealu Morii ;DSCF4132
 5. Construirea a peste 15 ciusmele fructificand izvoarele de panta,cu aductiune prin cadere,in toate satele comuDEALU MORII IMAGINI OBIECTIVE09.05.2016 026(1)nei ;
 6. Constructia a doua podete peste paraul Gaiceana care faciliteaza accesul in satele Bodeasa si Gradesti ,unul peste Rapa Stramturii care faciliteaza accesul pentru satul Deleni si terenuri agricole si unul peste paraul Blaga,in satul Blaga ;

In anul 2007,la initiativa primarului,a fost intocmit,sustinut si implementat un proiect integrat din fonduri europene pe masura 322 prin care au fost accesate fonduri de peste 2,5 milioane euro, cu care s-au realizat urmatoarele obiective :

 1. Modernicarea prin asfaltare a retelei stradale din satul Dealu Morii, cu rigole betonate:

DSCF4130

 1. Modernizarea prin asfaltare a drumului comunal din satul Negulesti cu o lungime de peste 4 km si legatura acestuia cu DJ.241 A ;HELEGIU 09.05.2016 037(1)
 2. Construirea si dotarea unui centru de servicii sociale pentru copii de tip after school in satul Dealu Morii.

DSCF4128

Infiintarea si dotarea muzeului satului din satul Cauia
HELEGIU 09.05.2016 022

 1. Achizitionarea de utilaje pentru intretinerea drumurilor comunale si de exploatare (buldoexcavator si autogreder,utilaje cu ajutorul carora s-a putut actiona pentru intretinerea periodica a tuturor drumurilor,atat a celor de interes public,cat si a celor de interes agricol,iar pe timpul iernii fiind utilizate la deszapezire DSCF4135

La initiativa primarului,autoritatile publice locale au organizat un targ saptamanal programat miercurea,in centrul satului Dealu Morii,si functioneaza din anul 2008. Ulterior infiintarii, acesta a fost modernizat prin construirea de tarabe acoperite,imprejmuire cu gard din plasa de sarma bordurata si  spatii de comercializare dalate.CAPELA DEALU MORII MAI 2016 039

La initiativa primarului,prin accesarea de fonduri europene, a fost modernizat sediul primariei comunei Dealu Morii.

CAPELA DEALU MORII MAI 2016 022

In cinstea eroilor din comuna Dealu Morii care s-au jertfit in lupta pentru apararea tarii,in centrul  civic al comunei a fost edificat un monument.CAPELA DEALU MORII MAI 2016 028

In luna decembrie a anului 2015,in numai 15 zile,a fost amenajat terenul de sport in centrul satului Dealu Morii,investitie facuta din fonduri proprii. Terenul este utilizat atat de elevii scolii gim-naziale Dealu Morii,cat si de tinerii din comuna si chiar de tineri din comunele limitrofe.

La initiativa primarului,in prezent se implementeaza un proiect prin accesarea de fonduri europene pentru modernizarea prin  asfaltare a drumului comunal ce face legatura cu DJ 241 A si satul Blaga,precum si drumul principal din satul Blaga ; de asemenea,va fi modernizat prin asfaltare si drumul comunal ce face legatura instre satele Dealu Morii si Calapodesti, lungimea acestora insumand 5,5 km.,iar termenul de finalizare a lucrarilor fiind estimat in luna octombrie a acestui an.

La initiativa primarului,ziua de 21 mai,ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena,a fost declarata ziua comunei Dealu Morii incepand cu anul 2014,anul acesta fiind sarbatorita pentru a treia oara.

In perioada 1970 – 1990,la initiativa si cu aportul deosebit al parintelui-profesor arhimadrit NICODIM SECHELARIE – fiu al satului,precum si a preotului  Stan Laurentiu  s-au construit din temelii bisericila parohiilor Maldaresti si Negulesti. In conditiile in care in acea perioada erau interzise construirea de lacasuri de cult am facilitat construirea acestor doua biserici.

DEALU MORII IMAGINI OBIECTIVE09.05.2016 017 DEALU MORII IMAGINI OBIECTIVE09.05.2016 022(1)

In anul 1980,la initiativa preotului paroh FLOREA GHEORGHE,cu sprijinul primarului si enoriasilor,a fost realizata imprejmuirea bisericii si cimitirului parohiei Dealu Morii cu gard din piatra bolovat cu o lungime de circa 1000 m ,accesul in curtea bisericii fiind strajuit de o poarta traditionala din lemn.

Dupa anul 1990,la initiativa enoriasilor,a inceput constructia bisericii din satul Cauia in zona Curtea Veche,langa cimitirul parohiei,constructie terminata si sfintita in anul 2008 in prezenta Inaltpreasfintitului Arhiepiscop IOACHIM BACAUANUL. La realizarea acestui lacas de cult,autoritatile publice locale au avut o contributie importanta.HELEGIU 09.05.2016 013

In anul 2008,la initiativa primarului,a fost reconstruita din temelii biserica din satul Blaga,intreaga investitie fiind finantata de autoritatile publice locale, (foto)

Bunul Dumnezeu a facut ca de pe aceste meleaguri sa se nasca SFANTUL CUVIOS ANTIPA de la CALAPODESTI,sfant inscris in calendarul crestin ortodox pe data de 10 ianuarie.     In memoria sa,in anul 1997,in prezenta episcopului Romanului si Bacaului,a luat fiinta Manastirea din satul Calapodesti care-i poarta numele. Autoritatile publice locale,impreuna cu staretul manastirii de la acea vreme,s-au implicat in realizarea constructiilor necesare vietuirii celor ce asigura randuielile manastiresti.

In anul 2006,in prezenta Inaltpreasfintitului arhiepiscop IOACHIM BACAUANUL,s-a pus piatra de temelie a bisericii Manastitii in memoria Sfantului Cuvios Antipa de la calapodesti,lacas care sa constituie casa intoarcerii sale in satul natal. In prexent,biserica se afla in stadiu de finalizare ramanand de executat doar unele lucrari de finisare exterioare si pictura interioara. Autoritatile publice locale,la initiativa primarului,au finantat an de an constructia acestui lacas cu importante sume de bani,sume fara de care nu s-ar fi putut realiza.  De asemenea,la initiativa primarului,la finantarea lucrarilor de constructie a bisericii au fost cooptati si sponsori.,dintre acestia remarcandu-se in mod deosebit GEORGE BECALI care a transferat in contul manastirii o importanta suma de bani,precum si Parintele protosinghel LAURENTIU POPA,staretul manastirii Stanisoara care a asigurat tabla de cupru a acoperisului bisericii si a donat importante sume de bani. (foto)

In anul 2012,la initiativa preotului paroh ALEXANDRESCU ADRIAN,autoritatile publice locale au intocmit un proiect de reconstructie si reabilitare  a Bisericii parohiei Dealu Morii,lacas de cult construit intre anii 1914-1921 care avea o stare avansata de degradare ,in prezent lucrarile fiind aproape de finalizare.

DSCF4123 DSCF4125

 

 

 

 

 

 

[info_box_area]

[info_box_area columns_count=”3″][info_box title=”Contact” type_column=”alpha”]

  • Comuna Dealu Morii, satul Dealu Morii, cod 607140 din judetul Bacau
  • Telefon: 0234-282602

[/info_box]

[info_box title=”Meteo”]
[/info_box]

[info_box type_column=”omega” title=”Curs Valutar”]

[/info_box]
[/info_box_area]

Comentariile sunt închise.